Alingsås Keramik

Företaget bildades 1947 under namnet Emaljstudion av Halvard Oldberg och Hilding Carnemark. Förutom emaljarbeten som skyltar och kylskåp utfördes en del keramik och i början av 50-talet ökade den produktionen allt eftersom. 1952 flyttade tillverkningen till egen fabrikslokal och en butik öppnades på Hagavägen i Alingsås. Med inspiration från Tilgmans Keramik tog keramiktillverkningen över helt och produkterna exporterades till och med utomlands, till USA och Belgien i första hand. I slutet av 50-talet kom den moderna sgraffiton med starka färger och modernt bildspråk till Alingsås Keramik, som även det blev en stor succé. Under slutet av 60- och början av 70-talet avtog keramikproduktionen för att gradvis återgå till tillverkning av emaljarbeten. En väldigt liten keramikproduktion förekom, dekorerad med emalj, men 1985 lade fabriken ner då en av ägarna drog sig ur. Arbetsstyrkan uppgick till ca 70 personer som mest, bestående av skickliga yrkesmän och -kvinnor. Yrkesgrupperna designer, drejare, målare, ristare och glaserare var alla representerade.

—-

Ägarna:

Halvard Oldberg var keramiker i botten.

Hilding Carnemark fungerade som chef över hela tillverkningen. Om honom sägs att han var ”en bra chef som visade sin uppskattning, gav de anställda fria händer och jämförelsevis bra lön men också krävde hårt arbete och hög kvalitet i gengäld”.

—-

Konstnärliga ledare:

Dan Grip (ca1954-1957),
Ulla Winblad-Hjelmquist (1958-1967)
Heinz Preissler (1968-1985).

—-

Signaturer och medarbetare

—-

Företagsmärkning:

Hittills har vi sett fyra olika företagsmärkningar som ristats eller djupstämplats in i godset innan bränning. En av dessa är en "doldis" eftersom vi bara sett den under tjock, oftast döljande, glasyr på sgrafittodekorerat gods. För att det ändå skulle synas var föremålen kom ifrån skrev dekoratörerna det med pensel under föremålen.

aas.JPG bagform.JPG rund.JPG stil1.JPG stil2.JPG stil3.JPG ibage.JPG

Förutom märkning i godset fanns även etiketter. Under en period märktes godset med "Handgjort" respektive "Handgjort stengods". Slutligen har vi en kryptisk djupstämpel som förhoppningsvis får sin förklaring en dag.

etikett.jpg hand.JPG handsten.jpg m-sk.JPG

—-

Bildgalleri

—-

Källor:
Signaturer.se
Wikipedia
Alingsås museum
Alingsås Tidning, 2002 den 4/2

—-